Zou je de ervaring vanuit jezelf willen vertellen? Dat vraag ik mensen wel eens als ik hoor dat ze de hele tijd in de je-vorm praten, terwijl het over persoonlijke dingen gaat. Mensen hebben het vaak niet door. We doen het onbewust. Het is soort van beschermingsmechanisme, onderdeel van onze automatische piloot.
De woorden die je gebruikt doen ertoe. Dat weten we allemaal. Echter, als je luistert naar de keuzes die mensen onbewust maken in hun woordgebruik, dan kan je daar veel informatie uit halen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van de persoonsvorm.
Als iemand in de hele tijd in de je-vorm praat laat hij of zij zijn gevoel beperkt toe, neemt er afstand van en veralgemeniseerd zijn ervaring. Wat gezegd wordt komt dan minder binnen, is minder voelbaar, zowel voor de persoon die vertelt als voor de luisteraar.
Wil je dichter bij jezelf blijven, praat dan vanuit jezelf. Heb het bewust over ‘ik’ en praat niet in algemene termen in de je-vorm als je het over je eigen ervaring hebt.
Aan de andere kant kan je dit principe overigens ook gebruiken om wat minder in je emoties te zitten, om de lading eraf of eruit te halen. Soms is dat juist helpend. Van ‘ik ben boos’ naar ‘Er is boosheid’, van ‘Ik ben bang’ naar ‘Er is een gevoel van angst’. Dat voelt toch anders. Je haalt zo de lading/emotie eruit. Kan prettig zijn als je ergens in blijft hangen. Het is een simpel trucje dat kan helpen om je gevoel te erkennen, zonder erin te verzinken.
Ook dit kwam aan de orde in de eerste mindfulnesstraining bij het delen van de ervaringen. We hebben vaak niet door wat we doen, kiezen de woorden en persoonsvorm die we gebruiken onbewust. Daar worden we ons nu bewust van ;) Dit soort kleine dingen zorgen ervoor dat je weer meer grip op de beleving van je leven (terug) kan krijgen.
#mindfulnesstraining #zwolle #seetrue #woordendoenertoe